14., 19., 21. i 26. travnja, 18.00 – 20.00

Film se obično smatra prvenstveno vizualnom pojavom – često se kaže da su filmovi u suštini pokretne slike. 

Međutim, zvuk je odigrao važnu ulogu od početaka filma, a danas su glazba i zvuk  ključni dijelovi filmova, televizijskih programa, video igara i mobilnih aplikacija. 

Glazba u filmovima i TV emisijama igra ogromnu ulogu u tome kako doživljavamo prikazane priče.

Naša radionica je dinamičan uvod u kompoziciju, snimanje, obradu i dizajn zvuka za pokretne slike. 

Pružit će pregled ovog područja i cilj je pružiti polaznicima jasnije razumijevanje i veću osjetljivost na zvuk u audio-vizualnim radovima. 

Pokrit će se osnovni koncepti zvuka, uključujući automatsku zamjenu dijaloga, Foley i dizajn zvuka, kao i proces biranja glazbe i zvučnih efekata za sliku.

Postavit ćemo uvodni okvir za razumijevanje zvuka, gdje ćemo razmotriti odnos glazbe i drugih aspekata filmskog zvuka, te prirodu odnosa zvuka i slike. 

Razmotrit ćemo evoluciju tehnologije zvuka i njezin utjecaj na zvučne estetike filma; upotrebu klasične i moderne popularne glazbe u filmskim djelima; pojavu dizajnera zvuka; te karakterističnu i inovativnu upotrebu zvuka i glazbe od strane nekoliko “stilista zvuka” poput Hansa Zimmera.

Kao kratku grupnu aktivnost, sudionici će odabrati odgovarajuću glazbu i zvuk za dani primjer, ali i sami snimiti i urediti selekciju zvukova, kako bi stekli osnovno razumijevanje za zvuk i glazbu u praksi.

Nakon uspješnog završetka ove radionice, studenti će imati osnovno znanje i vještine potrebne za odabir glazbenih numera i zvučnih efekata za njihove videe.

Dubrovčanin Haris Čustović je glazbenik, vokalist, skladatelj, producent, dizajner zvuka, DJ, TV voditelj, vloger i voditelj etikete Laus Music. U svom zvučnom ateljeu komponira i producira autorsku glazbu, a radi i razne promotivne video uratke namijenjene društvenim mrežama. Pod etiketom ‘Artisan Tunes’, za Britanske izdavače produkcijske glazbe komponira glazbu namijenjenu internacionalnoj medijskoj industriji (Audio Network, Universal…). Sa 10+ godina iskustva rada na Londonskim institucijama obrazovanja (SAE, Point Blank…), i gostovanja na mnogim glazbenim konferencijama, iskusan je akademski predavač i govornik. Član je lokalnog rock sastava gdje pjeva i svira klavijature i gitaru. Komponirao je i uvodnu špicu za Dubrovački Libertas TV, koju mnogi građani mogu svakodnevno čuti.

Rođen u Dubrovniku 1972 godine, uz profesionalnog glazbenika roditelja, u glazbenoj školi 11 godina studira violinu i klavir, a 2009. magistrira zvukovne umjetnosti (University Of Arts London) sa finalnim audio-vizualnim radom. Diplomirao je i pedagogiju (Grenwich University London). Nakon pozicije asistenta producenta na BBC-u, dugo radi kao producent i tonac u Swag Records studiju, kreativnom žarištu južnog Londona, gdje mu karijeru osvjetljava rad na velikom broju izdanja (klavijature, produkcija i miks) sa poznatim imenima. Paralelno tome, uz posao rezident DJ-a u hip noćnim klubovima West Enda, nastupa na mnogim Londonskim a kasnije i internacionalnim klupskim eventima i festivalima. U 2000 osniva Laus Records koji je i danas aktivan, a može se naći na mnogim internet platformama.

POVEZNICE

https://www.instagram.com/harislaus

https://www.tiktok.com/@harislaus 
https://www.youtube.com/HarisAudio